Utrzymanie czystości w obiektach gastronomicznych obejmuje także dbałość o system odprowadzający ścieki. Na rynku jest dostępnych kilka skutecznych technik na usuwanie złogów tłuszczowych z takich instalacji. Najbardziej popularną metodą jest czyszczenie separatorów tłuszczu w sposób ręczny, które polega na fizycznym opróżnieniu zbiornika i usunięciu zalegających osadów za pomocą szczotek, szpachelek czy innego rodzaju narzędzi.
Serwisowi pracownicy otwierają pokrywy do separatora, wybierają zgromadzone osady stałe czy tłuszcz, a następnie czyszczą wnętrze urządzenia, skrobiąc przywarte zanieczyszczenia. Metoda ta sprawdza się głównie przy małych separatorach, gdy ilość nagromadzonego tłuszczu nie jest duża. Alternatywnym rozwiązaniem jest czyszczenie próżniowe, które wykorzystuje nowoczesne asenizacyjne pojazdy wyposażone w pompy ssące o dużej mocy. Końcówka ssącego węża wprowadzana jest do środka separatora, a podciśnienie zasysa zawartość zbiornika do cysterny na pojeździe.
Metoda ta sprawdza się bardzo dobrze przy większych separatorach tłuszczu i dużych ilościach zanieczyszczeń w środku. Zaletą jest duża szybkość oraz możliwość jednoczesnego opróżnienia studzienek kanalizacyjnych położonych w pobliżu. Wadą zaś bywa ograniczony dostęp do trudniej dostępnych miejsc, gdzie wąż ssący może nie dotrzeć. Wykonując przegląd separatorów pasuje zwrócić swoją uwagę na stan filtrów i sitek, które również mogą wymagać czyszczenia lub wymiany. W ostatnich latach pojawiło się również czyszczenie biologiczne, wykorzystujące specjalne preparaty zawierające bakterie.
+Tekst Sponsorowany+